Biologisch en biologisch-dynamisch: wat is het verschil?
Geplaatst op: 14 februari 2020Biologisch vs. biologisch-dynamisch
In de natuurvoeding werken we uitsluitend met biologische en biologisch-dynamische producten. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee manieren van landbouw? In deze blog leggen we het uit!
Wat houdt biologisch in?
Biologische producten worden geproduceerd op een manier waarbij er nadrukkelijk rekening wordt gehouden met milieueffecten en dierenwelzijn. Zo worden er in de biologische landbouw géén chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar worden er natuurlijke bestrijdingsmiddelen ingezet – bijvoorbeeld oorwurmen tegen luizen. Ook wordt er geen kunstmest gebruikt voor de teelt en worden er geen synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd aan de producten. Als een product wordt gekleurd, dan worden hier enkel natuurlijke voedingsmiddelen voor gebruikt, zoals biet en spinazie. Ook wordt er in de biologische landbouw rekening gehouden met het behouden van biodiversiteit.
In de biologische veeteelt krijgen de dieren voldoende ruimte en worden ze goed behandeld. Zo is amputatie van lichaamsdelen verboden (snavels, vleugels etc.) en krijgen de dieren geen groeibevorderaars of antibiotica toegediend. Ook krijgen deze dieren geen slachtafval te eten, maar biologisch veevoer.
Wil jij zelf graag biologisch eten? Zoek dan in de supermarkt voor het EKO– of het Europees Bio-keurmerk (Skal). De term ‘biologisch’ is wettelijk beschermd, dus deze keurmerken zijn betrouwbaar!
Wat houdt biologisch-dynamisch in?
De biologisch-dynamische landbouw werkt volgens dezelfde principes als de ‘gewone’ biologische landbouw, maar gaan nog een stapje verder door het sluiten van kringlopen. Dit houdt in dat er binnen de bedrijfsvoering van een biologisch-dynamische boer geen reststromen zijn, maar alles circulair op elkaar aansluit. Een voorbeeld: een biologisch-dynamische boer verbouwt gewassen als veevoer voor zijn veeteelt en gebruikt de mest van deze dieren weer als bemesting van zijn land. Zo is de cirkel dus rond.
Wil jij graag biologisch-dynamische producten in huis halen? Deze producten zijn onder andere verkrijgbaar bij Ekoplaza en herken je aan het Demeter-keurmerk.
Conclusie: Wat is het verschil tussen biologisch en biologisch-dynamisch?
Zowel in de biologische als biologische-dynamische landbouw wordt er dus nadrukkelijk rekening gehouden met dierenwelzijn en de belasting op onze aarde. De biologisch-dynamische landbouw gaat een stapje verder door een circulair systeem op te zetten, waarbij er geen reststromen ontstaan. In de biologisch-dynamische landbouw zie je dan ook vaak dat de boeren zowel gewassen verbouwen én dieren houden.
Wij werken voor onze catering enkel met de beste biologische of biologisch-dynamische producten van boeren uit de regio.
Wil je meer leren over natuurvoeding? Bekijk dan ons aanbod van workshops en masterclasses: