Stress en voeding: dit is wat je kunt doen
Geplaatst op: 17 juni 2020Een opgejaagd gevoel, angstigheid en overprikkeling: in onze moderne samenleving blijft het helaas maar weinig mensen bespaard. Toch kan je met een paar kleine aanpassingen in je voedingspatroon beter het hoofd bieden tegen stress. Hoe je dat doet? In deze blog lees meer over voeding en stress.
Wat doet stress met je lichaam?
Zodra onze hersenen een mogelijke bedreiging signaleren, reageert ons lichaam nog volgens ons ‘oerpatroon’, namelijk dat het in levensgevaar zou zijn. Het gevolg: het lichaam gaat zich klaarmaken om te vechten of te vluchten (fight or flight).
Bij deze fight-or-flight-repsonse komen er verschillende hormonen vrij. Allereerst zijn dat adrenaline en noradrenaline. Deze zorgen ervoor dat het hart sneller gaat pompen, dat de ademhaling sneller en oppervlakkiger wordt en de huidbloedvaten samentrekken. Op deze manier maakt het lichaam al het zuurstof vrij om snel in actie te komen.
Wanneer er vervolgens niet wordt ‘gehandeld’ naar de zogenaamde levensbedreigende situatie – oftewel er wordt niet gevlucht of gevochten – komt er een tweede stressfysiologische systeem op gang: de afgifte van het hormoon cortisol. Dit doet het lichaam om voor de langere termijn het hoofd te kunnen bieden aan de bedreigende situatie.
Voeding en stress: de bloedsuikerspiegel
Cortisol reguleert verschillende processen in je lichaam, maar één van de werkingen van cortisol is het laten stijgen van je bloedsuikerspiegel. dit is nodig voor de toevoer van energie. Bij chronische stress ontstaan er schommelingen in deze bloedsuikerspiegel, waarbij momenten van energie zich afwisselen met futloosheid.
Je ziet dat mensen in die periodes van futloosheid gaan grijpen naar snellere energieleveranciers. Denk hierbij aan junkfood, suiker en koffie. Hoewel dit op de korte termijn misschien even help, worden de schommelingen in de bloedsuikerspiegel hierdoor groter. Zo raakt het lichaam dat onder spanning staat alleen nog maar meer gespannen.
Dit is waar je voeding kunt gebruiken om dit proces van schommelingen te beïnvloeden. Houd je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden, door complexe (langzame) koolhydraten te eten. Dit type koolhydraten geven je lichaam langer en geleidelijker energie. Dit voorkomt de extreme pieken en dalen.
Voorbeelden van complexe koolhydraten:
- Quinoa
- Haver
- Amaranth
- Boekweit
- Volkoren producten
- Peulvruchten
Heb je toch nog zin in zoet eten? Kies dan voor gedroogde zuidvruchten of fruit in plaats van een met geraffineerd suiker gemaakte snack.
Quick fix: Begin de dag met een goede gevulde havermoutpap met fruit, noten, zaden en bessen. Laat hiervoor de havermout eerst 30 minuten weken, dan 30 minuten koken en 30 minuten nawellen.
Voeding en stress: omega 3
Heb je chronische stress? Dan is het ook zeker aan te raden om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Omega 3 ondersteunt namelijk het zenuwstelsel. Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat omega 3 helpt bij de bestrijding van stress, depressie en angststoornissen, doordat het op de lange duur de productie van neurotransmitters (dopamine, het gelukshormoon) in het emotionele brein verhoogt en de afgifte van noradrenaline, cortisol en adrenaline remt.
Voedingsmiddelen die veel omega 3 bevatten:
- Vette vis (haring, makreel, zalm en sardientjes)
- Walnoten
- Lijnzaad(olie)
- Chiazaad
- Spruiten
- Algenolie
- Hennepzaad
Tip: Voeg dagelijks wat lijnzaadolie toe in je havermout of yoghurt voor een goede start van de dag. Lees deze blog als je meer wilt lezen over goede vetten en hoe je deze het beste kan gebruiken.
Andere voedingstips:
- Begin je dag niet met koffie. Koffie belast je lever, wat op een later moment ervoor zorgt dat je minder energie hebt. Oftewel: koffie geeft geen energie, maar leent energie!
- Eet voeding die rijk is aan vitamine B5, omdat dit de bijnieren ondersteunt. Dit zijn voedingsmiddelen als: aardappelen, volkoren graanproducten, ei, lever, vloeibare melkproducten en vis.
- Eet voeding rijk aan magnesium, want dit mineraal wordt vaak aan het lichaam onttrokken bij stress. Bovendien werkt magnesium ontspannend op het lichaam. Voedingsmiddelen die magnesium bevatten: noten (amandelen, cachew en paranoten) en zaden, volkoren granen, peulvruchten, pure chocolade, bananen, zeewieren en groene bladgroenten.
Wil je meer weten en leren over natuurvoeding? Houd dan onze workshops en masterclasses in de gaten!