Voed je hersenen: voeding voor een gezond brein
Geplaatst op: 17 juni 2020Onze hersenen zitten complex in elkaar en de wetenschap heeft er nog lang niet alles over ontdekt. Maar één ding is zeker: onze hersenen zijn super belangrijk voor de aansturing van ons lichaam, zowel mentaal als fysiek. Het goede nieuws is dat je zelf veel meer invloed hebt op je hersenactiviteit dan je misschien zou denken.
In deze blog vertellen we je alles over voeding en je hersenen.
Neurotransmitters: de hersenboodschappers
Even een kort biologielesje over ons brein. Zoals je misschien wel weet bevatten onze hersenen miljarden zenuwcellen. Deze worden ook wel neuronen genoemd. Deze neuronen versturen informatie naar elkaar door middel van zogeheten ‘neurotransmitters’.
Er zijn veel verschillende soorten neurotransmitters en iedere neurotransmitter heeft zijn eigen mentale of fysieke uitwerking op het lichaam. Maar grofweg kan je neurotransmitters opdelen in twee categorieën:
- Neurotransmitters met een activerende/stimulerende werking
- Neurotransmitters met een remmende/ontspannende werking
De exacte functie van de verschillende neurotransmitters is nog niet bekend. De hersenen zijn zo complex en vaak zijn er zo veel neurotransmitters tegelijkertijd aan het werk, dat de wetenschap nog niet precies kan onderscheiden welk stofje wat precies doet.
Maar we weten het wel ongeveer. En we weten ook hoe je deze neurotransmitters kunt ‘voeden’. De meeste neurotransmitters worden namelijk door het lichaam gemaakt uit aminozuren. En aminozuren krijg je (deels) binnen via je voeding door het eten van eiwitten.
Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste neurotransmitters, hun mentale/fysieke uitwerking op het lichaam en hoe je ze kunt ondersteunen met voeding:
Het belang van een goede bloedsuikerspiegel
Ook een constante bloedsuikerspiegel is zeer belangrijk voor je hersenactiviteit. Onze hersencellen kunnen namelijk alleen energie halen uit koolhydraten. Andere lichaamscellen kunnen dit ook uit vet, maar voor de hersencellen geldt dit dus niet. Dat maakt onze hersenen dus afhankelijk van onze bloedsuikerspiegel.
Het is dus belangrijk om je bloedsuikerspiegel constant te houden. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel geven problemen als geïrriteerdheid, vergeetachtigheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen.
Bovendien vergroot een bloedsuikerdaling de hang naar suiker of andere oppeppende middelen. Op de korte termijn werkt dit ook: de bloedsuikerspiegel stijgt, je lichaam maakt endorfine aan – wat een goed gevoel geeft (zie tabel) – en je kunt er weer even tegenaan.
Maar op de lange termijn houdt je de schommelingen van de bloedsuikerspiegel in stand, waardoor je steeds meer afhankelijk wordt van suiker en andere activerende middelen. Zo raak je verstrikt in een vicieuze cirkel die in velen opzichten destructief is voor het lichaam.
En om nog even terug te komen op de neurotransmitters: ook de dopaminereceptoren raken hierdoor aangetast. Deze zijn namelijk zeer kwetsbaar en raken van slag door alles dat een verslavende werking heeft op het lichaam, zoals nicotine, cafeïne, drugs, alcohol, en dus ook ook suiker.
Omega 3: olie voor je hersenen
Wat je ook kunt doen om je hersenen te ‘smeren’, is ervoor zorgen dat je voldoende onverzadigde vetzuren binnenkrijgt. Onze hersenen bestaan namelijk voor tweederde uit vetzuren. Deze vetzuren zitten vooral in de membranen rondom de hersencellen.
Om de membranen van de hersencellen soepel te houden, zijn goede vetten nodig. Zo verloopt de communicatie tussen de cellen beter en kan voeding voor de hersenen ook beter worden opgenomen.
Een tekort aan omega 3 kan verschillende klachten geven. Zo wordt een tekort aan omega 3 in verband gebracht met angststoornissen, concentratiestoornissen, depressie.
Wil je meer weten over gezonde vetten? Lees dan deze blog [LINK!].
Overige adviezen
- Let op een goede ademhaling! De hersencellen hebben voldoende zuurstof nodig om energie te kunnen produceren en optimaal te werken.
- Zorg ervoor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vitamines zijn betrokken bij het maken, verzenden en ontvangen van neurotransmitters, zoals je hebt kunnen zien in het overzicht. Mineralen regelen tevens de vochtbalans en het ‘elektrische circuit’ in de hersenen. Eet dus veel groenten en fruit en varieer!
- Zorg ervoor dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt, dit beschermt dopamine. Meer weten over voeding die rijk is aan antioxidanten? Lees dan eens deze blog [LINK!].