Persoonlijke blog – Mijn ervaring met shinrin yoku
Geplaatst op: 9 maart 2020Shinrin Yoku: baden in de energie van het bos
Ik kom heel graag in het bos, de bossen geven me rust en focus. Toen ik vorig jaar voor het eerst iets las over shinrin yoku (het Japanse woord voor bosbaden) sprak me dat dan ook meteen heel erg aan. Ik ging me er meer in verdiepen en vond de site van Katarina Novotna van Way Back Home. Zij organiseert shinrin yoku wandelingen in Zeist, Maarn en Doorn en ik schreef me in voor een wandeling in Maarn.
Wat is shinrin yoku?
Het Japanse bosbaden is in Japan geïntroduceerd door de regering als gevolg van de stijging van stress gerelateerde klachten van de inwoners van Japanse steden in de jaren 80. Deze mensen woonden oorspronkelijk in een natuurlijke omgeving met veel bos. De Japanse regering onderzocht of deze stedelijke omgeving van invloed was op de stress klachten en kwam tot de ontdekking dat wanneer mensen de natuur vaker opzochten – en dan op een hele stille, rustige manier (jezelf onderdompelen) – de stress klachten verminderden.
In Japan is bosbaden dus heel normaal. In Nederland is het nog niet algemeen bekend maar wint het wel snel aan populariteit en ik begrijp helemaal waarom.
Hoe werkt shinrin yoku?
We beginnen de wandeling met een korte introductie en kennismaking met de groep. De wandeling duurt 3 uur en is in stilte en vertraagd. Ter indicatie: je loopt ongeveer 1,5 kilometer in 3 uur . Het gaat echt om het ervaren van het bos, waarbij je wordt uitgenodigd al je zintuigen te gebruiken. Op een gegeven moment ben je één met het bos; de energie is voelbaar. We lopen door prachtige stukken bos met veel mos, waardoor je het gevoel hebt in een magische wereld te zijn. Het effect van het aanwezig zijn met al je zintuigen in dit bos geeft zoveel rust en ik voel dat dit effect ook wel langere tijd zal aanhouden.
De uitnodigingen tussen het bosbaden door zijn fijn, Katarina nodigt je uit om te delen als je daar behoeft aan hebt. Dit delen in de groep zorgt voor nog meer verbinding. Bij iedereen ontstaat een rustig gevoel van veiligheid en iedereen deelt zijn of haar ervaringen en het is mooi om te horen wat de stilte en de vertraging met ons doet. Ik merk dat ik het bos nog nooit op deze manier heb ervaren. Wat een verschil om er “gewoon” doorheen te wandelen of op deze manier het bos te voelen, waarbij er een werking ontstaat tussen mijn fysieke, mentale en emotionele welzijn.
Na afloop drinken we thee en zitten we allemaal met een glimlach op ons gezicht. De groep is verbonden met elkaar en de natuur, geweldig gewoon.
Dit gun ik mezelf vaker. Als ik alleen in het bos ben is het toch anders, dus ik boek met enige regelmaat een wandeling bij Katarina. Het is een cadeautje!
Lente special met bosbaden, natuurvoeding en Chi Neng Qigong
Samen met jeugdvriendin Lieselotte organiseer ik op 5 april onze eigen stiltewandeling in het bos van Maarn, in combinatie met een workshop over natuurvoeding, een heerlijke lunch op basis van de principes van natuurvoeding en oefeningen uit de Chinese bewegingsleer Chi Neng Qigong om de verbinding met de natuur te versterken. Meer weten? Bekijk dan hier de workshop.
Wij kijken er naar uit!
Liefs,
Simone