Voorkom dat je zuur wordt: alles over het zuur-base evenwicht
Geplaatst op: 22 juni 2020Het zuur-base evenwicht: het is een relatief onbekende term, terwijl het een heel essentieel onderdeel is voor een goede gezondheid. Een disbalans leidt namelijk tot allerlei (vage) lichamelijke klachten.
In deze blog vertellen we je alles over het zuur-base evenwicht, hoe een disbalans ontstaan en wat dit doet voor je lichaam. Maar natuurlijk geven we je enkele tips voor hoe je het zuur-base evenwicht (eenvoudig) weer op orde krijgt!
Wat is het zuur-base evenwicht?
Heb je ooit in een grijs verleden scheikunde gehad, dan heb je ook vast wel eens iets gehoord over pH-waardes. Maar hoe zat dat ook al weer precies? We spijkeren je even bij!
Een pH-waarde geeft aan hoe zuur iets is. Is iets zuur, dan ligt de pH-waarde tussen de 0 en de 7. Is iets ‘basisch’ – het tegenovergestelde van zuur – dan heeft het een pH-waarde van tussen de 7 en 14. Zo heeft water bijvoorbeeld een neutrale zuurgraad met een pH-waarde van 7.
Het lichaam is van nature licht basisch en probeert dat constant te houden. Helaas krijgen we in het Westen verhoudingsgewijs te veel zuren binnen – onder andere door ons voedingspatroon. Hierdoor raakt het zuur-base evenwicht uit balans. Het gevolg van deze disbalans is dat het lichaam verzuurt.
Uit balans
Bij verzuring is er dus sprake van een overschot aan zuren in het lichaam. Dit overschot probeert het lichaam zo veel mogelijk uit te scheiden door de nieren. Ook de longen kunnen hierbij een belangrijke bijdrage leveren.
Wanneer het niet meer lukt om het overschot af te voeren via de nieren, de longen en de huid, gaat het bloed het teveel aan zuren afstoten naar de weefsels – zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel – en de gewrichten.
Bovendien gaat het lichaam mineralen onttrekken uit het lichaam (vooral uit de huid, tanden, nagels en botten) om deze zuren te kunnen verwerken.
Dit proces kan leiden tot allerlei uiteenlopende (vage) klachten en vormt de basis voor veel welvaartsziekten. Een greep uit de klachten die kunnen ontstaan: vermoeidheid, hoofdpijn, overgangsklachten, spier- en gewrichtsklachten, nierstenen, huidklachten en meer.
Zuurvormende voeding vs. basische voeding
Maar hoe ontstaat die verzuring? Wij krijgen met ons Westerse eetpatroon te veel zuurvormende voeding binnen. Dit zijn voedingsmiddelen die een zogeheten ‘zure rest’ achterlaten in het lichaam. Alkalische- of basische voedingsmiddelen laten daarentegen een ‘basische rest’ achter in het lichaam.
Om je zuur-base evenwicht weer in balans te brengen, is het dus gewenst om meer basische voedingsmiddelen in te nemen en zuurvormende voedingsmiddelen meer te laten staan. Hieronder zie je een overzicht van basevormende-, neutrale- en zuurvormende voedingsmiddelen.
N.B. Zuurvormende voedingsmiddelen zijn niet per se producten met een zure smaak. Zo zijn bijvoorbeeld citroenen, sinaasappels en grapefruit zuur van smaak, maar laten een basische rest achter in het lichaam.
Tips voor een goed zuur-base evenwicht
Wil jij weten hoe je zuur-base evenwicht eraan toe is? Je kunt heel eenvoudig testen hoe zuur je bent met teststrips, verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Deze teststrip meet de pH-waarde is van je urine of je speeksel. Het beste is om dit te testen op je ochtendurine.
Je kunt je zuurgraad vervolgens al heel eenvoudig verbeteren door je dagelijkse dosis (groene) groenten op te hogen, bijvoorbeeld met groene smoothies. Als je een fervente koffiedrinker bent, is het wellicht een idee om een aantal bakjes koffie te vervangen voor een gezonde (kruiden)thee.
Doe dan een aantal dagen later de test opnieuw en kijk of je zuurgraad is verbeterd. Een super leuk experiment en tof om te zien dat het werkt!
Wil je meer informatie over de zuur-basewaarden van bepaalde voedingsmiddelen? Een goed boek dat je kan gebruiken ter ondersteuning is ‘De Aktuele Voedingstabel’ van Elsa Veer.