Recept voor kimchi
Geplaatst op: 3 maart 2020Kimchi is een iconisch gerecht uit de Koreaanse keuken. Kimchi kan op verschillende manieren worden bereid, maar bestaat in de basis uit gefermenteerde chinese kool en rode peper. In deze blog meer over waarom kimchi zo gezond is én uiteraard een recept voor thuis!
Kimchi: een feestje voor je darmen
Fermenteren is van oudsher een manier om voedsel langer houdbaar te maken. Maar inmiddels weten we dat het eten van gefermenteerd voedsel ook gezondheidsvoordelen met zicht meebrengt. Fermentatie bevordert namelijk de groei van goede bacteriën, ook wel probiotica genoemd. Deze goede bacteriën bevorderen de spijsvertering. Dat wil zeggen dat gefermenteerd voedsel kan helpen bij een verstoorde stoelgang, zoals diarree of juist obstipatie.
Kortom, gefermenteerd voedsel is een feestje voor je darmen!
Maar ook zijn de melkzuurbacteriën in gefermenteerde voeding in staat om voedingsstoffen op zo’n manier af te breken, dat het voor ons lichaam makkelijker wordt om het op te nemen. Ook kan het giftige- of ongewenste stoffen afbreken, die het bemoeilijken om bepaalde belangrijke voedingsstoffen op te nemen. Denk hierbij aan lactose in zuivel of fytinezuur in granen, die de opname van mineralen als magnesium, ijzer en calcium bemoeilijken.
Het recept voor kimchi
Zelf kimchi maken is heel eenvoudig. Eet er elke dag een plukje van en je darmen zullen je dankbaar zijn!
Bereidingstijd: 30 min. (met 6 tot 12 uur wachttijd)
Wachttijd: 7 tot 10 dagen
Ingrediënten:
- 1 Chinese kool (1 kilo)
- 50 gram zeezout
- 1 grote ui
- 5 cm. gemberwortel
- 4 rode pepers
- 5 teentjes knoflook
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel vissaus
Overige benodigdheden:
- Keukenmachine of staafmixer
- Grote kom
- (steriele) Weckpot of andere pot om de kimchi in te bewaren
- Een steen of iets anders verzwarend om de kool aan te drukken (steriel)
Bereiding:
- Snijd de chinese kool fijn en doe het in een grote kom.
- Voeg hier een zoutoplossing aan toe van 50 gram zout in 1 liter water.
- Leg een bord of deksel op de kool en leg er iets zwaars op, zodat het op de kool drukt. Door de druk kan het vocht goed uit de groenten lopen, zodat de kool in zijn eigen sap kan fermenteren.
- Laat de kool op kamertemperatuur 6 tot 12 uur staan.
- Giet vervolgens de kool af, maar bewaar een gedeelte van het pekelwater.
- Pel de ui en de knoflook en pureer deze samen met de gemberwortel, vissaus, peper en suiker in de keukenmachine tot een grove pasta.
- Kneed de pasta (met schone handen) goed door de kool.
- Schep de kimchi in een weckpot en druk deze goed aan – leg er iets verzwarende op (steriel) om deze goed aan te drukken. Voeg eventueel wat van het pekelwater toe als de groenten niet volledig onder vloeistof staan.
- Sluit de pot af en laat de kimchi 7 tot 10 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Laat de pot elke dag even luchten en check of alle kool nog steeds volledig onder vocht staat. Daarna kan je de kimchi in de koelkast bewaren.
Dat was het! Je kunt eventueel ook experimenteren met andere kruiden en naar wens andere groenten toevoegen. Veel plezier ermee!
Wil je meer leren over hoe voeding je gezondheid kan ondersteunen? Bekijk dan ons aanbod van workshops en masterclasses over natuurvoeding!